
Laktoza nazywana „cukrem mlecznym”, występuje tylko naturalnie w mleku ssaków, w tym krów, kóz i ludzi. Nie wszystkie produkty mleczne zawierają taką samą ilość laktozy.
Jak trawiona jest laktoza?
Trawienie laktozy następuje w jelicie cienkim za pomocą enzymu zwanego laktazą. Laktaza rozkłada laktozę na monosacharydy galaktozę i glukozę, dzięki czemu umożliwia to ich wchłanianie do krwiobiegu.
Ze względu na wartości odżywcze, jakie laktoza w mleku matki zapewnia niemowlętom, rodzimy się ze zdolnością do produkcji laktazy. Tylko w rzadkich przypadkach rodzą się niemowlęta z niedoborem laktazy, stanem zwanym wrodzoną alaktazją. Jednak po odstawieniu dziecka od piersi produkcja laktazy szybko i drastycznie spowalnia i zazwyczaj maleje wraz z wiekiem.
A co z nietolerancją laktozy?
Gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości laktazy laktoza pozostaje w przewodzie pokarmowym, gdzie jest fermentowana przez bakterie i powoduje objawy fizyczne, takie jak wzdęcia i skurcze brzucha, biegunka i gazy.
Objawy nietolerancji laktozy zwykle rozwijają się w ciągu kilku godzin po spożyciu pokarmu lub napoju zawierającego laktozę.
Kiedy szukać porady medycznej?
Objawy nietolerancji laktozy mogą być podobne do kilku innych schorzeń takich jak zespół jelita drażliwego lub nietolerancja białka mleka dlatego przed usunięciem mleka i produktów mlecznych z diety ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem rodzinnym.
Nietolerancja laktozy może być tymczasowa lub trwała.
Większość przypadków, które rozwijają się u dorosłych, jest dziedziczna i zwykle trwa przez całe życie, ale przypadki u małych dzieci są często spowodowane infekcją układu pokarmowego i mogą trwać tylko kilka tygodni.
Leczenie nietolerancji laktozy
Nie ma lekarstwa na nietolerancję laktozy, ale ograniczenie jedzenia i napojów zawierających laktozę zwykle pomaga kontrolować objawy.
Lekarz rodzinny może również zalecić suplementy wapnia i witaminy D lub przyjmowanie substytutów laktazy, w formie kropli lub tabletek aby poprawić trawienie laktozy.